“President Kaljulaid: Tammsaare lugemine oli osa rahvusliku ellujäämise võitlusest”

DSC_8702

Tammsaare teoseid oli lubatud vabalt lugeda, aga nendest ei tohtinud vabalt kirjutada. Tema teoste lugemine oli okupatsiooni ajal osa rahvusliku ellujäämise vaiksest ja järeleandmatust võitlusest,“ ütles president Kersti Kaljulaid täna A. H. Tammsaare 140. sünniaastapäeva aktusel rääkides.

Et Tammsaare teostest ja tegelastest täielikult osa saada, tuleks riigipea sõnul lasta lahti mõttest, et teda tuleb hoida kapis klaasi taga. „Tegelikult oleks hoopis tore, kui Tammsaare oleks selline armas ja igapäevane, kõigile lähedal ja meie tegemistele natuke tuge pakkuv,“ rääkis president Kaljulaid.

„Lugege oma Tammsaared kapsaks, noored, aga lugege! Seal on uskumatult hästi kõnetavat materjali igale põlvkonnale, keda vaevavad elu igavesed mured – noorema ilusamad, vanemana üha rohkem vaevadega põimitult. Loodetavasti pole ma selle soovitusega paarkümmend aastat hiljaks jäänud. Aga kui olen, siis tuleb loota, et Tammsaarest tehtaks rohkem värsket filmi, kui vaid „Tõe ja õiguse“ esimene osa. Ainest on lõputult,“ lisas riigipea.

Kõne täisteksti leiab siit.

Krishan Chand

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s